Mások írtákVálaszolok

Krisztián

Ha lehet elsődlegesen a sètát választom rövid távokon. Hosszabb távokon fordulok a tömegközlekedèshez, azonban gyakorta közlekedek Lime eszközökkel is. Elvitelre műanyag pohár helyett, mindig viszek saját elviteleset. Általában van nálam fèm vagy üveg szívószál is. A fogmosásaimat pedig bambusz fogkefèvel vègzem el.

2

Jámi

Az olyan szemeteket a szelektívbe teszem :)

0

Kiara

Nem szemetelek!

0

Renáta

Ritkán használok műanyag szatyrokat, ha egyszer muszáj, inkább azt használom máskor is, ahelyett, hogy újat vennek. Inkább biciklivel közlekedem, nagyon ritkán tömegközlekedéssel. Mindenkinek javaslom a gyakori biciklivel való közlekedést, hiszen kedvező saját magának, és környezetének is egyaránt.

2

Tamás

Ha lehet, kerékpárral, villamossal vagy trolibusszal közlekedek. Pénzt gyűjtök faültetésre. Szelektíven gyűjtöm a szemetet. Nem bocsátkozom felesleges vásárlásokba.

2

Marci

tomegkozlekedek, biciklizek ha tehetem, nem fogyasztok többet mint amennyire szükségem van, nem dobok ki ételt, nem használok klímát

1

Laura

Nem szemetelek. Időben elzárom a csapot. Lekapcsolom a villanyt miután végeztem. Nem az autót inkább a tömegközlekedést választom. Nem a műanyagot, hanem a papírt vagy fémet választom mindenből, amiből csak lehetséges.

2

Sanyi

Én csak szegény vagyok.

5

Tímea

Selektíven gyűjtöm a szemetet, az üveget gyűjtőbe viszem. Igyekszem mindenhova kerékpárral, tömegközlekedéssel, ill. gyalogosan elutni. Csomagolásmentes terméket vásárolok, amennyiben ez nem lehetséges, újrahasznosított és újrahasznosítható csomagolású termékeket választok, odafigyelek a termékek összetételére. Nem pazarlom az ételt, ivóvizet és áramot, komposztálok, helyi termelőktől vásárolok.

3

Robi

Ha tehetem tömegközlekedéssel vagy kerékpárral közlekedem, csak kivételes alkalmakkor használok autót. Emellett szelektíven gyűjtöm a hulladékot, nem veszek műanyag flakonos vizet, csak csapvízzel töltöm újra a kulacsomat. Kizárólag papír csomagolású, fémben vagy üvegben tárolt terméket veszek.

4

Boglárka

Próbálom szelektíven gyűjteni a szemetet és locsoláshoz esővizet használok

4

Niki

Próbálok körültekintően vásárolni, újrahasznosított szatyrokban hazavinni mindent. "Kimérős" boltokban vásárolni, illetve nem túlvásárolni magam, tehát mindig csak annyit veszek, amennyire szükségem van.

4

Kata, Dalma

Nem szemetelek, és tisztán élek.

2

Zoltán

Szelektálok

2

Noémi

Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, nem használok műanyag zacskót és saját fémkulacsból iszok.

3

Tiger

Sétálok vagy kerékpárral közlekedek, csak nagyon fontos esetben ülök tömegkedésre vagy nagybevásárláskor, mivel autóra nem telik

6

Tamás

Segítek a környezetbarát pályázatokkal. És társasházkezelőként is ezt fontos szempontként kezelem.

5

Bence

Szelektíven gyűjtök minden hulladékot, készpénz helyett csak kártyával/telefonnal fizetek, online intézem a számlákat és online veszek bérletet/jegyet minden tömegközlekedési eszközre.

3

Réka

Hulladékmentesen élek és kerékpárral közlekedek.

4

Vanda

Termoszban viszem magammal a teát, amit utána meg tudok tölteni vízzel. Igyekszem mindig vinni magammal bevásárló táskát a boltokba, illetve ha kivitelezhető akkor a zöldséget/gyümölcsöt is saját szatyorba teszem. Előre csomagolt hús helyett a pultnál vásárolok. Szelektíven gyűjtők a hulladékot. A sminklemosó vattakorongjaimat lecseréltem mosható, kézzel varrottakra.

4

Luca

Kerülöm a fölösleges műanyag használatot, legtöbbször tömegközlekedéssel megyek. Zöld energiát használok (napelem). Óvom a természetet, és rajongok is érte. Szerintem csodálatos hogy mikre képes és mennyi mindent élt már túl. Vigyázzunk rá együtt! ????????

6

Ramóna

Amit csak lehet, csomagolásmentesen vásárolok. És sok mindent lehet!

5

Nati

Kulacsbol iszok és nem használok felesleges egyszerhasználatos müanyagot!

5

Anita

Ruhák mosásánál igyekszem, hogy minél alacsonyabb hőfokon mossak, így energiát spórolok. A tísztítószerek vásárlásánal igyekszem elkerülni a nagyon környezetre káros szereket. Vásárlásnál mindig viszek magammal szövet tasakokat a zöldségeknek/gyümölcsöknek. Igyekszem biciklivel közlekedni, ha engedi az idő, illetve gyalogolni, ha kis távra van az uticélom.

6

Andràs

Sziasztok! Többnyire biciklivel járok, vagy tömegközlekedem, akkor ülök autóba, ha nagyon muszáj. Készítettünk méhhotelt, próbáltunk fenntartható, kevés vizet igénylő kertet kialakítani, gyűjtjük és hasznosítjuk az esővizet,szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Pár éve minden évben ültetünk egy fát, és igyekszünk nem vásárolni "feleslegesen

5

Csabi

Szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Biciklivel közlekedem városon belül, azon kívül pedig tömegközlekedéssel. Vásárlásokhoz mindig táskát vagy anyag szatyrot viszek magammal. Ha szörpöt vagy egyéb italt veszek, mindig nézem, hogy visszaváltható üveges legyen.

6

Vivi

Tömegközlekedéssel vagy gyalog járok

6

Marianna

Szelektíven gyűjtöm a szemetet, tömegközlekedést használok.

5

Helga

Szelektíven gyűjtöm a szemetet.

8

Petra

Szelektíven gyűjtök, az üveget is amit a hulladék gyűjtő szigetre viszek, pálmaolaj mentesen vásárolok, ha tehetem vegán termékeket veszek, kerülöm az egyszer használatos műanyagokat, csomagolás mentesen vásárolok, mosható betétet és zaebkendőt használok, mindig viszek magammal vászontáskát, zero waste életmódra törekszem, ezekre inspirálok másokat is.

7

Máté

Ha csak tudok tömegközlekedem

5

Bia

Szelektíven gyűjtöm a szemetet. Ha kocsival megyünk, akkor is mindig többen ülünk benne. Tömegközlekedéssel közlekedem télen, és biciklivel nyáron.

6

Norbert

Én szeretem a környezetemet! NagyOn. De nagyon!

2

Zsuzsa

Sziasztok! Többnyire biciklivel járok, vagy tömegközlekedem, akkor ülök autóba, ha nagyon muszáj. Készítettünk méhhotelt, próbáltunk fenntartható, kevés vizet igénylő kertet kialakítani, gyűjtjük és hasznosítjuk az esővizet,szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Pár éve minden évben ültetünk egy fát, és igyekszünk nem vásárolni "feleslegesen". :)

7

Tamás

Mi idén jutottunk el odáig, hogy teljesen kivezettük a földgázt a háztartásunkból, mindent elektromosra cseréltünk. Persze ez sem teljesen oké Paks és a mátrai erőmű miatt, de azért így is 2 tonnával kevesebb CO2-őt használ el a háztartásunk évente. Nekem olyan a munkám, hogy muszáj autóznom, de egyetértek ezzel a kezdeményezéssel!

6

Vivien

Közlekedési módként az esetek túlnyomó többségében a kerékpározást választom, emellett ritkán a közösségi közlekedést. Nem autózom. Emellett szelektíven gyűjtöm a szemetet és bevásárlásaim alkalmával nem használok nejlon zacskót, ehelyett saját vászon/pamut szatyrokat használok.

5

Zsolt

Éveken keresztül éltem kint Dániában, össze sem lehet hasonlítani ott mennyivel tudatosabban csinálják ezt az emberek, mint itthon. Az autóhasználatban ez mindenképpen látszik, ott az emberek tényleg azért ülnek autóba, mert nagybevásárlást intéznek vagy mert elutaznak a városból, egyébként pedig bicikliznek és buszoznak és tényleg értik, hogy jobb ez nekik is és a városnak is. Több ilyet ide is!

6

Gergő

Én is csak kerékpárral és tömegközlekedéssel utazom, de mivel zavart, hogy a városban nincs komposztálási lehetőség néhány hónapja készítettem egy gilisztakomposztálót házi körülmények között. Nem valami bonyolult a dolog, azóta is tök jól működik, ott pihen a ládikó az egyik konyhaszekrényben, tudom ajánlani!

5

Anita

Minimalizálom a műanyag használatot, egyre többet közlekedek kerékpárral és szelektíven gyűjtöm a szemetet.

3

Anita

Télen nyáron biciklivel járok mindenhova. Boldogít, hogy jó kis testmozgás napi szinten és még a friss levegőn is vagyok. Ha bevásárolni megyek, mindig viszek szövettáskát, hogy ne ott kelljen műanyag 1x használatosat vennem.

6

Mónika

90%-ban bringával vagy gyalog közlekedünk. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a zöldhulladék komposztba kerül. Hulladékmentesen vásárolunk főleg piacon, de amit tudunk, megtermelünk magunknak. A műanyag zacskólat textil tatyókkal váltottam ki, illetve vászon táskával járok vásárolni. Szűrt vizet iszunk, kulacsot használunk.

5

Kata

Csak biciklivel és gyalog vagyok hajlandó közlekedni! ?

2

Éva

A tavalyi hőhullámok alatt, a házunk előtt álló fa egyszercsak elhullatta az összes levelét és nem árnyékolta többet a lakásunkat se, amiben így sokkal nehezebb volt elviselni a hőséget. Most minden este viszünk egy-egy vödör vizet a társasház körüli fáknak. Ezek az apróságok sokat számítanak!

6

István

Nem ülök autóba.

2

Jutka

Gyalog járok dolgozni /még esőben is/ és ha tehetem a kis rolleremmel furikázom magam a hosszabb távokon. Nincs autóm, egy ekkora városban mint Szeged, feleslegesnek tartom, mivel minden könnyen és viszonylag gyorsan elérhető tömegközlekedéssel. "Okosan" vásárolok, nem veszek felesleges dolgokat, nasikat, ruhákat turiból veszem, hiszen nagyon sok kincsre lehet bukkanni.

5

Peti

Tudatosan vásárolok: minden terméknek elolvasom az összetevőit, igyekszem minimalizálni a csomagolásból származó szemetet: piacra, csomagolásmentes boltba és szupermarketbe is saját táskákkal járok, ha lehet direkt nem kérek egyszerhasználatos zacskót (banán, uborka stb. esetében). A keletkezett szemetet szelektíven gyűjtöm. Főként gyalog vagy biciklivel, nagyobb távokat tömegközlekedéssel megyek.

8

László

A kertemben tövig nyírt gyep helyett virágos rétet csináltam úgy, hogy szétszórtam 3 zacskó vadvirág keveréket és hagyom hogy virágozzon.

5

Marci

Szeged a legalkalmasabb város a kerékpározásra. Lapos, napos, bringautas! Hagyd otthon az autót, a bicikli egyébként is menőbb.

3

Csaba

Nyáron kerékpárral járok dolgozni. Ha esik az eső, autóval. Télen autóbuszt használok.

2

Kata

Csapvizet iszok, kulacsban viszem magammal, így nem kell PET palackosat vásárolnom.

5

Timi

Ha tehetem fenntartható módon közlekedem, legtöbbször kerékpárral.

5

Mária

Nálunk a háztömbben már annyian gyűjtik szelektíven a szemetet, hogy három nap után megtelik a sárga kuka! Egy évvel ezelőtt nem is telt meg teljesen, mire jött érte az autó. Az ilyet azért jó látni!

10

Sándor

Amikor tehetem kerékpározok. Nem mindig, minden nap, járok autóval is, de a legtöbbet biciklivel.

11

Norbert

Én minden nap tömegközlekedéssel utazom, az autót csak nagyon szükséges esetben használom.

9

Mások
írták